Geçmişimiz hem öğrenci hayatında hem de iş hayatında çok önemlidir. Bir pozisyona başvurmadan önce özgeçmişimizi dikkatlice hazırlamalı ve işveren gözünde fark yaratmalıyız. Bu noktada etkili bir özgeçmişin nasıl hazırlanacağını bilmek çok önemlidir. Etkili bir özgeçmiş hazırlarken dikkat etmemiz gereken noktaları bu yazımızda paylaşacağız.
Sıklıkla CV (Özgeçmiş) olarak bahsettiğimiz makaleler, eğitim geçmişini, geçmiş deneyimleri ve yetenekleri özetlemek için yazılmış makalelerdir. Latince'de müfredat kelimesi koşmak, vitae kelimesi ise hayat anlamına gelir. Yani Türkçe'de özgeçmiş olarak bahsettiğimiz CV, hayatın Latince koşması anlamına geliyor. Etkili bir özgeçmiş hazırlamak, hedef odaklı, olabildiğince kısa ve net olması gerektiğinden, işe girme olasılığımızı artıracaktır. Ama bu bir hata. Özgeçmiş basit olmalı ve okuyucuyu yormamalıdır. Bu nedenle işten uzak ve sizi öne çıkarmayacak bilgileri pozisyona göre filtrelemek gerekir.
Özgeçmişin formatı nasıl olmalı?
İçerik detaylarına bakmadan önce dikkat edilmesi gereken ilk şey özgeçmişin formatıdır. Bu nedenle, özgeçmiş ilk bakışta profesyonel, basit ve kolay okunabilir görünmelidir. Mümkün olduğunca gözü yoran şablonlardan uzak durmalı ve işverenin dikkatini dağıtmamalıdır. Kişinin bilgi ve deneyimleri basit başlıklar altında toplanarak istenilen bilgilerin kolayca bulunabilmesi sağlanmalıdır.
Yazı tipi okunabilirlik açısından büyük önem taşımaktadır. Özgeçmişinizde kullanabileceğiniz fontlar olarak Times New Roman, Georgie, Bell MT, Goudy Old Style, Arial, Tahoma gibi fontları önerebiliriz. Uygun yazı tipini (genellikle 11-12 pt.) Uyguladıktan sonra, işe uygunluğunuzu vurgulayan önemli yerleri kalınlaştırabilirsiniz.
Özellikle adınızı sayfanın başına büyük harflerle ve kalın yazarsanız, işveren kimin hakkında bilgi aldığını ilk bakışta kolayca görebilir. Aynı zamanda hatırlanabilirliğinizi de artıracaksınız. Son olarak, özgeçmişinizi bir PDF dosyasına dönüştürmek, özgeçmişinizdeki değişiklikleri ve herhangi bir hatalı görünümü önleyecektir.
İletişim bilgileri en görünür yerde olmalıdır:
Bir özgeçmişin en önemli kısmı iletişim bilgileri kısmıdır. Bu bölümde e-posta adresiniz, adresiniz ve telefon numaranız bulunmalıdır. Ayrıca e-posta adresiniz profesyonel olmalı ve adınızı ve soyadınızı içermelidir. İletişim bilgilerinin yanı sıra doğum tarihiniz ve doğum yeriniz de kişisel bilgilerinize eklenebilir.
İş dünyasında oldukça önemli bir rol oynayan LinkedIn profili burada da belirtilebilir. LinkedIn profiliniz yoksa açmanızı tavsiye ederiz. Bununla birlikte, LinkedIn profil bilgilerinizin özgeçmişinizdeki bilgilerle tutarlı olması gerektiğini unutmamak önemlidir. Herhangi bir tutarsızlık ortadan kaldırılabilir.