Aşı ve İlaç Geliştirme Çevrimiçi Konferansı TÜBİTAK tarafından düzenlendi. Konferansta konuşmacı olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'de koronavirüs aşı çalışmaları ile ilgili son vaka açıklandı.
Bakan Varank, Türk bilim adamları tarafından çalışma süresi ve Dünya Sağlık Örgütü listesinde toplam 13 aşı adayı bulunduğunu açıkladı. Bakanın açıklamasına göre Türkiye, ABD ve Çin'in ardından ülkede gerçekleşen toplam aşı projesi sayısına göre 3.
Türkiye'nin en ileri aşamasındaki aşı adayımız, Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen inaktif koronavirüs aşısıdır. Bu aşının Faz 1 çalışmaları tamamlanmıştır. Yan etkilerin olmaması durumunda Faz 2'ye geçilecektir. Faz 2'ye bu ayın sonunda başlanması planlanıyor. 4 farklı aşı adayının hayvan deneyleri tamamlandı. Bakan Varank, “İnaktif aşı, adenovirüs aşısı, virüs benzeri partiküllere dayalı aşı, dünyada ilk kez geliştirilen ASC partikül teknolojisine dayalı rekombinant aşı adayı, DNA aşıları, mRNA aşısı ve Rekombinant gibi türler üzerine çalışmalarımız devam ediyor. Spike Protein aşısı. Tasarım, prototip aşı ve hayvan çalışmaları aşamalarından sonra toplam 4 aşı adayı hayvan deneylerini başarıyla tamamladı. "Hayvan deneyleri tamamlanan aşılar, insan deneylerine geçiş onayı için başvuruldu. Tekirdağ ve Adıyaman'daki iki tesise bu aşıların insan denemeleri için güvenli üretimi için onay verildi. Bu tesislerde adenovirüs ve inaktif aşı adayları Dünya standartlarında üretilecek ve Faz-1 insan klinik çalışmalarına başlanacak Bugün itibariyle üretim merkezleri Tekirdağ, Kocaeli ve Adıyaman'da bulunan 3 firma 160 milyon doz aşı üretme kapasitesine sahip. bir talep var.