Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı Türkiye'den yapılan açıklamaya göre, eyaletteki su kıtlığı ve kuraklık konusunda kritik seviyeyi aştı. Üstelik nüfus artışı bu hızda devam ederse durum daha da kötüleşecektir.
Dünya Yaban Hayatı Fonu (WWF), Türkiye'deki su kıtlığı konusunda rahatsız edici bir açıklama yaptı. WWF'nin iklim değişikliğinin, ilgili 5 yıllık verilerle su yönetimi yönetmeliği analizine göre Türkiye'de büyük bir kuraklık olması ve özellikle şehirde yaşayan insanlara su temini konusunda ciddi sorunlar yaşama olasılığı bekleniyor. Dünya
Su kıtlığı en yüksek riskli ülke, Filistin Risk puanı 3.67 iken, su kıtlığı riskinin en az olduğu ülke olan Norveç 1.54 risk puanına sahip. Türkiye'de su kıtlığı riski 2,78 puan olarak açıklandı. Bu da Türkiye'nin suyunun risk açısından Norveç'ten çok Filistin kıtlığına yakın olduğunu gösteriyor.
"Su kıtlığının yasadışı kullanımı ve sulama sistemlerinin temel nedeni rehabilite edilmemiş"
WWF'nin Küresel Tatlı Su Programı Başkanı Stuart Orr, Türkiye'nin yanı sıra Hindistan ve Güney Asya'daki bazı ülkelerde benzer sorunların ortaya çıkabileceğini belirterek; İklim değişikliğinin şehirlerdeki suyun azaltılmasında etkisi olmasına rağmen asıl sorunun yanlış planlama olduğunu belirtti.
Stuart Orr, içme suyunun su kıtlığına ve "talep yönetiminin düzeltilememesine neden olduğunu gösterdi. Bunun yanı sıra suyun yanlış bölünmesi diğer büyük nedenler." Göre
Türkiye Yeraltı Suyu Haritası
Dünya Yaban Hayatı Fonu'nun açıklaması şu anda Türkiye'de 1519'da kişi başına düşen su tüketimini ancak 2030'da kişi başına düşen su miktarı 100 milyon litreye ulaşan kişi başına 1.120 litreye düşecek. WWF Türkiye Temsilcisi Uğur Bayar'ın sınırdaki su kıtlığı, kişi başı 1.700 litre kabul etti.
'e bakarsanız Nitekim NASA tarafından yakın zamanda Türkiye'de yayınlanan altı su haritası da WWF tarafından yapılan yorumların bir özetiydi. Yukarıda gördüğünüz haritada mavi renkli alanlar normalden daha fazla suya sahip bölgeleri, kırmızı ve turuncu bölgeler ise normalden daha az suya sahip bölgeleri göstermektedir.