Bu hafta, NASA'nın 2016 yılında Jüpiter'in yörüngesine yerleştirdiği Juno uzay aracından heyecan verici haberler geldi. Görevin son durumu hakkında bir güncelleme yayınlayan NASA, Juno'nun görev süresinin 2025'e kadar uzatıldığını duyurdu. Uzay ajansı ayrıca bir şaşırtıcı detay ve Juno'nun önümüzdeki dönemde Jüpiter'in ünlü uyduları Europa, Io ve Ganymede'ye yakın geçişler yapacağını söyledi. Aylar içinde Ganymede'ye yakın, daha sonra 2022'nin sonlarına doğru Europa'ya ve son olarak da 2024'te Io'ya geçişler yapacak. Juno'nun Ganymede yüzeyine 1000 kilometre, Europa yüzeyine 320 kilometre ve 1500 kilometreye yaklaşacağı belirtiliyor. Bu yakın geçişler sırasında Io'nun yüzeyine.
Juno'nun hedefindeki üç uydunun da çok ilginç özellikleri var, ancak listedeki en çarpıcı olanı elbette Europa'ydı. Europa, buzlu yüzeyinin altında yatan devasa okyanusları ile şu anda Güneş Sistemindeki en meraklı nesnelerden biridir. Bilim adamları, Europa'nın okyanuslarında bile yaşayabileceğini söylüyor. Şu anda NASA'nın en büyük planlarından biri, 2024'te Europa'ya (Europa Clipper) bir uzay aracı göndermektir. Jüpiter'in dört Galilei uydusundan biri olan Io, Güneş Sistemimizdeki volkanik olarak en aktif nesne olarak öne çıkıyor. Juno uzay aracı, 2024'te Io'ya iki farklı yakın geçiş yapacak. Juno'nun Io'daki harika yanardağları ayrıntılı olarak inceleyebileceği söyleniyor. Juno'nun 2021 yazında ziyaret edeceği Ganymede, Güneş Sistemimizin en büyük doğal uydusu (neredeyse Mars büyüklüğünde) olarak dikkat çekiyor. Juno, uyduyu detaylı olarak inceleyecek, Ganymede'deki yakın geçidinde manyetosferinin 3 boyutlu haritalarını çizecek ve Voyager görevlerinden sonra yüzeyinde görülen değişiklikleri inceleyecek.
Yaklaşık 5 yıldır Jüpiter'in yörüngesinde olan Juno'nun bu yeni görevleri uzay tutkunlarını heyecanlandırmayı başardı. Önümüzdeki yıllarda uzay aracından gelecek fotoğrafları ve bilimsel verileri dört gözle bekliyoruz.