Yaklaşık 4 milyar kullanıcısıyla, çevrimiçi reklamlar artık en önemli gelir kaynağı. Facebook, Twitter, YouTube, Google gibi çok sayıda platform gelirlerini reklamlardan elde etmekte ve kısmi bir paylaşımla bu döngüye daha fazla kullanıcı çekmeye çalışmaktadır. esnek hareket edebilir. Bu bir tekelleşmeye yol açar.
Rekabet Kurulu harekete geçti ve çevrimiçi reklamcılıktaki sorunları tespit etmek ve hızlı bir şekilde çözüm bulmak için bir Çevrimiçi Reklam Sektörü İncelemesi başlatmaya karar verdi. fonksiyonların gerçekleştirileceği atölyeler düzenlenecek. Böylelikle tüm sektör ile birlikte kararlar alınacaktır. Rekabet Kurulu tarafından yayınlanan tam metin aşağıdaki gibidir:
Çevrimiçi reklamcılık sektörü, bir Çevrimiçi Reklamcılık Endüstrisi İncelemesi başlatmaya karar verdi. Çevrimiçi reklamcılık endüstrisi, birçok hizmet ve oyuncuyu içeren, çift taraflı pazar özellikleri sergileyen ve çok çeşitli reklam türleri ve alt pazarlardan oluşan karmaşık bir tedarik zincirine sahiptir. Pazarın bu karmaşık yapısı ve hızlı gelişimi tüm dünyada rekabet otoritelerinin dikkatini çekmiş ve sektör birçok inceleme ve araştırmaya konu olmuştur. Ülkemizde yayıncılık sektörünün son yıllarda geleneksel kanallardan dijital medyaya dönüştüğü, e-ticaretin artmasıyla online reklamcılığın büyük bir ivme kazandığı, internet ve sosyal medya kullanım alışkanlıklarının ülkemizi bir önemli pazar. Teşebbüsün pazar gücünden, özellikle veri büyüklüğü ve ürün portföyünden dolayı rekabeti engelleyici endişelerin ortaya çıktığı anlaşılmaktadır. Yapısal ve / veya davranışsal rekabet sorunlarının anlaşılması, bu alanda etkin rekabetin tesis edilmesi açısından mevcut rekabet hukuku araçlarının yeterliliğinin ve bu alanlarda olası yeni araçların tartışılması amaçlanmaktadır. Bu çerçevede, sektör inceleme sürecinde teşebbüs ve teşebbüs dernekleri ile sektördeki karar alıcılarla bir araya gelmek, piyasa aksaklıklarını ve rekabet sorunlarını tespit etmek ve çözüm önerileri sunmak üzere paydaşların yer aldığı çeşitli çalıştaylar yapılması planlanmaktadır. sektör paydaşları inceleme ile ilgili görüş ve önerilerini 21.06.2021 tarihine kadar [email protected] adresine gönderebileceklerdir. Paydaşların görüşlerine ilişkin gizlilik talepleri varsa, bu talepleri de görüşleriyle birlikte iletmeleri gerekmektedir. "