Marvel hayranlarının neredeyse her filmde sıklıkla duyduğu bir içerik var: Vibranium. Kaptan Amerika'nın kalkanının ve Kara Panter'in kıyafetinin yapıldığı vibranyum madeni neredeyse tüm hikayelerin temelini oluşturuyor. Peki, "vibranium" nedir, gerçek bir unsur olduğu kadar güçlü olabilir mi, kurgu olsa bile, yakından bakıyoruz.
Marvel çizgi roman evreni onlarca yıldır hayatımızın içinde. Yeni kahramanların yanı sıra birçok kurgusal unsuru sinema dünyasına taşıdı. Marvel Sinematik Evreni ile bu kurgusal unsurlar, hayranlar tarafından neredeyse gerçek olarak kabul edilecek kadar içselleştirildi. Bu kurgusal unsurlardan biri de vibranyum madenidir. Vibranyum, Marvel dünyasının en güçlü madeni ve gücü kullanıldığı her alanda gözle görülür şekilde belirgindir.
sorusuna yanıt olarak Vibranium nedir, ister gerçek hayatta ister Marvel dünyasında olsun, yeni bir soru cevaplanabilir. Çünkü bilim adamlarına göre kurgusal bir maden olan vibranyuma çok benzeyen gerçek bir maden var. Kara Panter'in memleketi Wakanda'nın bereketli topraklarından gelen güçlü vibranyum madeni nedir, Marvel dünyasında nasıl kullanıldı ve gerçek hayattaki karşılığı nedir?
Vibranyum nedir?
Vibranyum; Marvel çizgi romanlarında, metalik özelliklere sahip, ses dalgalarını ve titreşimleri emen, neredeyse yok edilemez bir metal olarak tanımlanmaktadır. Bu metale dokunan herhangi bir darbe emilir ve yeterince güçlü bir darbe vurulursa, geri tepebilir ve büyük bir patlamaya neden olabilir. Vibranium, hayali Afrika ülkesi Wakanda'da bulunan bir madendir. Hikayeye göre yaklaşık 10 bin yıl önce Wakanda bölgesine düşen bir meteorun yanında bir de vibranyum madeni bulundu. Pek çok farklı alanda kullanılabilen bu dayanıklı maden sayesinde sıradan bir Afrika ülkesi olan Wakanda, kurgunun en güçlü ülkelerinden biri haline geldi. Vibranyum madeni ilk olarak 1966'da Marvel tarafından yayınlanan Daredevil çizgi roman serisinin 13. sayısında görüldü. Vibranyumu beraberinde getiren meteor, insanüstü güçler veren bir bitkinin büyümesine neden oldu, o günden sonra Wakanda liderleri güç kazandı. o çiçeği tüketerek nesilden nesile aktarılan Kara Panter unvanını kazandı.
Vibranium Marvel dünyasında nasıl kullanılır?
Cevap çizgi roman satırlarında saklı olsa da ısıdır. Vibranyum metalik bir maden olduğu için tüm metaller gibi yüksek sıcaklıklara maruz bırakılarak yumuşatılır ve işlenir. Üstelik vibranyum sayesinde gelişen teknolojisi ile Wakanda endüstrisi bu güçlü madeni işlemek için birçok yeni makine üretebilmiştir. Tabii ki, vibranyumun nasıl işlendiği sorusuna sadece tahmin edici cevaplar verebiliriz çünkü o kurgusal bir unsurdur. Belki yeni Kara Panter filminde veya diğer yeni Marvel filmlerinde, bu güçlü madenin nasıl çalıştığı hakkında yeni bilgiler öğrenebiliriz. Vibranyum gerçek dünyadaki enerji yasalarıyla çelişiyor:Minnesota Üniversitesi'nde fizik ve astronomi profesörü olan James Kakalios'a göre, Kara Panter filminde gördüğümüz vibranyum en temel enerji yasalarıyla çelişiyor. Evrende sabit bir enerji oranı olduğunu söyleyen Kakalios, enerjinin vibranyum tarafından absorbe edilerek çözünmesinin en temel enerji kanunlarına aykırı olduğunu ve enerjinin bir madde tarafından absorbe edilerek yok olmayacağını belirtir. ama asla emilerek yok edilemez. Öte yandan, "Sonolüminesans" denen bir fenomene göre, vibranyum gibi bir mineral ses dalgalarını alıp ışığa, yani farklı bir güce çevirebilir. Kara Panter'in kız kardeşi Shuri tarafından yapılan elbisede sonolüminesans fenomenini de gördük. Vibranyum madeninden yapılan elbise, aldığı darbelerden gelen enerjiyi depolar ve daha sonra silah gücü olarak kullanılabilir. Bu, evrendeki enerji yasalarına göre en uygun vibranyum hareketi olarak görülmektedir. Doğadaki gerçek vibranyum:Grafen
Vibranyum madeninin gerçek olmaması hatta gerçeklerle çelişiyor olması birçok Marvel hayranını üzmüş olabilir. Ancak adı farklı da olsa yaşadığımız dünyada, vibranyuma çok yakın bir güce sahip grafen denen bir madde var. Grafen, tek bir karbon atomu katmanından oluşur ve altıgen bir düzende düzenlenmiştir. Şimdiye kadar yapılmış en ince malzeme olan grafen, çelikten yüz kat daha güçlü ve büyük bir esnekliğe sahip. Grafit esaslı grabenin tek dezavantajı, henüz plastik gibi kullanılamaması, çünkü bu süreçte malzemenin çoğu toza dönüşüyor.