Kızıl Gezegen Mars, evimiz Dünya'ya çok benziyor. En az milyarlarca yıl önce onun Dünya gibi mavi ve yeşil bir gezegen olduğunu biliyoruz. Amacımız oraya gidip yerleşmek ve zamanla orayı yeni evimiz yapmak. Öyleyse bu kadar "basit" ise neden Mars'a gitmiyoruz?
Bilim kurgu filmleri, normalde anlamak için yıllarımızı harcayacağımız konuları çok basit bir şekilde anlatıyor. Ancak, bu sadeliğin bir bedeli vardır. İşlerin daha kolay hale geldiğine ve daha az çaba gerektirdiğine inanıyoruz. Tıpkı insanları Mars'a göndermek, onları oraya yerleştirmek ve sonra tüm gezegeni ikinci Dünya'mız yapmak gibi …
Yıllardır "Mars'ta ölmek istediğini" söyleyen ancak son zamanlarda bu açıklamanın çok gerçekçi olmadığını ifade eden Elon Musk. şimdi çok iyi biliyoruz. Nihai hedefi, insanların Mars'a yerleşmesini sağlamaktır. Hatta SpaceX tarafından geliştirilen Starship adlı roketi ile buna liderlik etmek istiyor. Dolayısıyla 2022 yılında Ay'a 8 sivili götürecek. Ay'a kurulması planlanan uzay üssü ile hedef Mars olacak. Tabii bütün bunlar kağıda yazılıyor ve çiziliyor… Aslında işler pek de öyle değil.
Elon Musk'ın hayat hikayesini anlattığı Ashlee Vance'in biyografisinde, Mars'a neden gitmediğimize dair ufuk açıcı cevaplar var. Bu Mars işinin perde arkasına birlikte bakalım.
Mars'ta 1 gün geçirip geri dönmek 1.5 yıl sürüyor:
Mars'a giden ilk insanlar arasında olduğunuzu hayal edin. çok yaklaştığı anı beklemelisin. En yakın konumda bile en az 6 ay Mars'a seyahat edeceksiniz. Fırlatma anında, iki gezegen birbirine yakın olacak, ancak biz yoldayken tekrar ayrılacaklar. Mars'a güvenli bir şekilde ulaştığımızda, Dünya yola çıktığımız mesafenin neredeyse iki katı olacak. Mars ile Dünya arasındaki mesafe sabit olmadığı için, yaşanacak bu şikayet nedeniyle dönüş yolumuz yaklaşık 1 yıl sürecektir. Yani kaba bir hesapla "Mars'ta 1 gün geçirdim" diyebilmenin maliyeti 1,5 yıla tekabül edecek. Elbette yolda yediğimiz radyasyondan ve üzülen psikolojik durumlardan bahsetmiyoruz. Bir de yiyecek ve içecek sorunu var…
Aynı gemide 3 kişisiniz. Bilimsel araştırma için kullanacağınız cihazlar haricinde 1,5 yıl boyunca size yeterli yiyecek ve su verildiğini düşünün:Bugüne kadar en fazla 10 gün yiyecek ve su stoğu için Ay'a insanlar gönderilebilir. Süre kısaydı çünkü Ay oldukça yakındı. Bu nedenle Ay Seferlerinde erzak yükleri çok hafifti. Bununla birlikte, her insanlı ay gezisi milyarlarca dolara mal oldu. Aslında 50 yıldan fazla bir süredir Ay'a gidemememizin en büyük sebebi yolculukların aşırı pahalı olması. Bir kişinin günlük yemek ihtiyacı yaklaşık 1 kilogramdır. Ayrıca günde minimum 2 litre su tüketmeliyiz. 1,5 yıl boyunca kişi başı 500 kilogram yiyecek aldığımızı varsayalım. Bu rakam 3 kişi için 1.5 tona denk geliyor. İleri teknoloji arıtma sistemleri sayesinde suyu tekrar kullanılabilir hale getirdik diyelim. Yine de bu kadar suya ihtiyacımız olduğunu hayal edelim.
Toplamda 3 tona ulaşan yiyecek ve su yükünün yanı sıra içeride tüketeceğimiz oksijen de oldukça önemlidir. Oksijenle 5 tona yaklaşan toplam yük ile 1,5 yıllık yaşam desteğimizi garanti ettik. Ancak, bir sorun var. Fiziksel olarak, bu ağır yükü Dünya'nın yerçekiminden koparmak, onu uzaya göndermek ve Mars'a indirmek çok çok zordur. Bu arada, roketimiz hareket halindeyken radyasyon yakmayacağı için yakıta ve çok fazla yakıta ihtiyacımız olacak. Taşı elinize attığınızda geçen mesafenin uzunluğu kabaca bileğinize uygulanan kuvvete ve taşın ağırlığına bağlıdır. Bu örnekte, attığınız taş tonlarca ağırlığa sahip roketinizdir:
Daha önce hiç olmadığı kadar taşı (Mars'a) fırlatmak için çok güçlü bir motor setine ihtiyacınız var; çünkü hem tonlarca erzak hem de dönüş yolculuğunuzda kullanacağınız yakıtla Dünya'nın çekim alanından uzaklaşmanız gerekecek. Ayrıca, dönüş yolunda kullandığınız her şey maliyeti ikiye katlar.
3 kişinin Mars'a gitmesi için ne kadar para gerekiyor?
Tüm testlerin ve denemelerin tamamlandığını ve projenin son adımında olduğunuzu varsayarsak, 2 arkadaşınızla Mars'a yapacağınız o yolculuğun maliyeti 20 milyar dolar. Projenin başlangıcından itibaren tüm masraflar yapılmışsa; Yıllarca çalışmayı hesaba katarsanız, 100 milyar doları aşan bir faturayla karşılaşıyoruz. Tıpkı Elon Musk'ın Starship roketiyle yaptığı deneme uçuşu gibi, bir Ay seferi düzenlemek istiyor; Mars seyahatleri için testler insansız ve uzaktan yapılmalıdır, ardından insanlı ve yakın mesafeden yapılmalıdır. Bu süreç istisnasız hepsi başarılı olsa bile yıllar alır. Yani hem paranız hem de yıllarınız; Garantisi bile olmayan bir işe düşüncelerini koymalısın.
Mars'ın kaçış hızı:saatte 18.000 km
Apollo 11'de 3 kişi Ay'a gönderildi, bunlardan biri görev sırasında yörüngedeki uzay aracında kaldı. Neil Armstrong ve Buzz Aldrin daha küçük bir araçla ay yüzeyine indi ve aynı araçla ay yörüngesinde Apollo 11'e geri döndü. Bu arada yörüngede 1 kişi bulundu ve Ay'ın yüzeyinde 2 kişi bulundu. Ay keşiflerinde öğrendiğimiz bu formülü Mars yüzeyine ulaşmak için kullanabiliriz. Aslında ciddi bir fark var. Ay'da atmosfer yoktu, Mars'ta var ve biz buna hiç alışık değiliz. Kısacası, bizim için çok aşina olmadığımız düzinelerce koşulda bir şeye odaklanmalıyız:Mars yüzeyinden ayrılmak ve yörüngedeki araca ulaşmak.
Mars'taki bir aracın yerçekiminden kalkması ve kaçabilmesi için saniyede 5 kilometre hıza yani saatte 18.000 kilometre hıza ulaşması gerekiyor. Apollo 11 görevinde, ay yüzeyindeki modülün ulaşması gereken hız 8.300 km / saat idi. Yani Mars'ta Appollo 11'in Ay modülünden 2 kat daha büyük bir yüzey aracına ihtiyacımız olacak. Daha büyük araç, daha fazla yük demektir. Daha fazla yük, daha fazla yakıt. Kısacası her harekette masraflarınız ve zorluklarınız artıyor.
Kalkışta kullanacağımız yakıtı alıp Mars'ta üretmezsek ne olur?
Mars yüzeyinde metan ve buzlu su olduğunu biliyoruz. Metan ve suyu hidrolize ederek hidrojen elde edebilir ve bu hidrojeni yakıt olarak kullanabiliriz. Ancak bunun için Mars yüzeyinin fırtınalı ve zorlu şartlarında bir tesis kurmamız gerekiyor. Metan ve buzlu suyu hidrolize etmeden önce madencilik seviyesinde çalışmanız gerekecek.
2 kişinin Mars yüzeyinde maden çıkarması için, seyahat edebilecekleri tekerlekli bir arabaya, yüzeyi delmek için bir delme makinesine ve hidroliz için küçük bir taşınabilir tesise ihtiyaçları var. Üstelik tüm bu ekipmanları taşıyabilsek bile, Mars yüzeyinde geçirilecek süre uzuyor. Uzun süre Mars'ta kalmak yeni bir yiyecek, su ve barınma sorununu beraberinde getiriyor.
Şimdiye kadar anlatılan Mars rüyalarındaki en büyük eksiklik:Mars'ın SpaceX ve Elon Musk rüyaları kabul edilebilir, ancak hikaye bize her zaman eksik bir şekilde anlatılmıştır. Mars'a ilk giden insanların nasıl yerleşip orada yaşayacağına dair somut bir bilgimiz yok. Mars'a yerleşip orada ömür boyu yaşayacak, çocuklarla ve çocuklarla kaynaşacak insanların neler yaşayacağını tahmin edemiyoruz.
Mars'a gidip yerleşecek olan insanlar, kolonileşmek için tıpkı Dünya'daki gibi "ev" diyebilecekleri alanlara ihtiyaç duyarlar. Üstelik bu evleri Mars toprağından veya kayalarından üretmek neredeyse imkansızdır, çünkü çok miktarda malzeme getirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle Mars'a gidecek insanlar, Mars'taki evlerini Dünya'dan almak zorunda kalacaklar.
Evler ilk Marslılar tarafından ne inşa edilecek? Maalesef kesin olarak bilmiyoruz:Mars'ta insanların yaşayabileceği koşullara sahip bir atmosfer yok. Zayıf atmosferi nedeniyle zararlı güneş ışınları yüzeye ulaşır. Bu zararlı ışınlar, sıradan bir insanı birkaç dakika içinde kanserden öldürebilir. Bu nedenle, Mars'taki ilk insan evleri son derece yüksek teknolojili malzemelerle üretilecek ve gönderilecek. Şu anda dünyadan yaklaşık 400 kilometre uzakta olan ve Dünya'nın yörüngesinde bulunan Uluslararası Uzay İstasyonundaki astronotlar 500 günden fazla çalışabilirler. Bu süre zarfında, Dünya'daki kadar olmasa da rahat bir yaşamları var. Alanları uzaydaki yüklü radyasyondan izole edilmiştir. Mars yüzeyinde 500 gün değil ömür boyu yaşayacak insanların daha fazla konfora ve daha sıkı güvenlik önlemlerine ihtiyacı var. Öte yandan yanımızdaki uzay istasyonu, Dünya'nın manyetik kalkanında bulunduğu için zararlı ışınların önemli bir kısmından korunuyor. Apollo 11 görevinde, Dünya'nın manyetik alanından çıkan astronotların hem kıyafetleri hem de araçları kısa bir süre zorlu koşullara dayanacak şekilde tasarlandı. Mars koşullarında ömür boyu barınakların nasıl bulunacağına dair iyi bir proje şimdiye kadar üretilmedi. Bugüne kadar "Mars'a ilk giden insanlar evlerde böyle yaşayacak" adlı bir proje ortaya atılamadı. Üstelik üretildiğinde bile yıllar içinde yüzlerce teste tabi tutulacaktır. Üstelik bu evleri Mars yüzeyini taklit eden yapay ortamlarda denemek, yıllarca yaşayarak deneyimlemek ve karar vermek gerekecek.
Mars'ta ömür boyu yaşayacak insanlar ne olacak? Ancak, tek bir kişiyi besleyebilecek bir tarım projesi değil, Mars'ta bir koloni var. Belki de Mars'ta yaşayan ilk insanlara 6 ayda bir Dünya'dan tonlarca ton ağırlığında kutular göndereceğiz. Ancak, dışarı çıkan her roketin kesinlikle Mars'a ulaşmayacağı aşikar. En ufak bir hatada, oradaki insanları açlığa terk ediyoruz (Dünyadaki açlığı çözmemiş olsak bile).
SpaceX veya MarsOne gibi projeler heyecan vericidir, ancak oraya giden insanların yaşamsal ihtiyaçları hakkında net bir şey ortaya çıkarmazlar. Hiç kimse oradaki insanların çiftçilik yapacağını, bu şekilde yiyeceğini, evde böyle yaşayacağını söylemedi. Mevcut tüm söylemler sadece varsayımlardır. Yıllardır denenmiş, test edilmiş ve onaylanmış bir sistem yoktur.
Tüm bunlara rağmen SpaceX, 20 yıl içinde Mars'a sadece 1 insanı değil, bütün bir koloniyi göndereceğini söylüyor:
Söylemesi kolay, ama şimdiye kadar gördüğümüz tüm denemeler, sadece her şey. başlangıç olan Mars'a ulaşma adımında. Üstelik insanları Mars'a götürmesi planlanan Starship aracı bir kez daha Dünya'dan ayrılmadı. Buna ek olarak, yukarıda bahsettiğimiz tüm bu hayati gereklilikler ve "İşte bu!" Söyleyebileceğimiz örnek bir kentleşme yapısını göremedik.
Yol, su, elektrik ve internet:
Mars'ta öğle saatlerinde ortalama hava sıcaklığı -20 derecedir. Tabii geceleri dondurucu bir soğuk var. Bu kadar düşük sıcaklıkta bir ortamda tekrar tekrar bozulacak güneş panellerinin kullanılması imkansızdır. Diyelim ki Mars'taki buzu çözerek suyu çözüyorlar – ve böyle bir şeyin garantisi yok – o suyu çözecek ısıyı da üretmeniz gerekecek.
Dünyadan daha güçlü olan elektrik için güneş panelleri kullandığımızı varsayalım. Suyumuzu da aynı elektrikle ısıttığımızı düşünelim. Elon Musk'ın Starlink uyduları, Mars'tan Dünya ile iletişim kurmamızı sağlayacak internet bağlantısını sağlasın… Tüm bu sorunlara garantili çözümler sunmak için 20 yıl yeterli mi?
Tüm bu gerçekçi yaklaşımların kaynağı olan yazar Ashlee Vance'e göre Mars Türkiye'de koloni kurmak, Sahra Çölü'nü elimizde bir şişe su ile geçmek bir hayal. Ancak hayal etmek ve bu hayali canlı tutmak, gerçekçi görünmese de 20 yıl içinde 1'den fazla kişinin Mars'ta hayat kuracağını düşünmek, insanları daha çok çalışmaya itiyor. Ne kadar çok iş yaparsanız, tüm hayallerin gerçekleşmesi o kadar kolay olur.
Vizyon, Mars'a gitmek, misyon ise yeniden kullanılabilir roketler üretmektir:
Elon Musk ve SpaceX'in Mars vizyonu gerçekçi bir göreve dönüşmeden önce, önümüzde uzun bir yol var. Nitekim SpaceX bu yolların çoğunu tek başına aştı. Artık uzay taşımacılığı denen bir endüstri var ve insansız roketler yükleri uzaya taşımak için defalarca kullanılıyor.
27 Mayıs 2020'de SpaceX, 9 yıllık tecrübesiyle ilk kez bir kişiyi uzaya gönderecek. Bugüne kadar uydular ve çeşitli ekipmanlar taşıyan Falcon 9 roketleri, Crew Dragon görevi ile astronotları bizden 400 kilometre yukarımızda giden uzay istasyonuna taşıyacak. Mars hedefi için deve piresi gibi görünebilir. Bir hayalin peşinde koşmak ancak bu kadar gerçekçi olabilir.
Dilerseniz "Mars'ta doğan ilk bebek nasıl yaşayacak?" Sorunun yanı sıra buradaki makalemize de göz atabilirsiniz.
Kaynak:Ashlee Vance – Elon Musk