Le Pen Kararı Fransa'yı Salladı! Hukuk Devleti Alarmda!
Gündem

Le Pen Kararı Fransa'yı Salladı! Hukuk Devleti Alarmda!


12 April 20255 dk okuma15 görüntülenmeSon güncelleme: 17 May 2025

Fransa'da aşırı sağcı siyasetçi Marine Le Pen hakkındaki yolsuzluk kararı sonrası ortalık karıştı. Ülke genelinde hukuk devletine yönelik tehditlere karşı büyük protestolar düzenlendi. Başkent Paris başta olmak üzere birçok şehirde binlerce kişi sokaklara döküldü. Peki, bu protestoların arkasında ne yatıyor? Le Pen'e verilen ceza gerçekten siyasi mi?

Fransa'da Hukuk Devleti Alarmı!

Farklı sol ve çevreci örgütlerin çağrısıyla organize edilen gösteriler, başta Paris olmak üzere 40 farklı şehirde gerçekleşti. Göstericiler, hukuk devletine ve demokratik değerlere sahip çıkma çağrısında bulundu. Paris'teki Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan kalabalık, yargı bağımsızlığına yapılan saldırılara sert tepki gösterdi. Katılımcılar, azınlıklara yönelik ayrımcılık karşıtı mesajlar vererek birlik ve beraberlik vurgusu yaptı.

Göstericilerin taşıdığı pankartlarda şu ifadeler yer aldı:

  • "Hukuk devletime dokunma!"
  • "Hukuk devletini tehdit etmek, demokrasiyi tehdit etmek demektir!"
  • "Seçmenleri kandırabilirsin, bir yargıcı kandıramazsın!"
  • "Demokrasi tehlikede, harekete geçelim!"

Protestocular, şarkılar söyleyip dans ederek tepkilerini dile getirdi. Gösteriye katılan Florence adlı bir vatandaş, demokrasinin uzun süredir tehdit altında olduğunu ve bu nedenle meydanda olduğunu belirtti. Le Pen'in yargılandığı davadaki karara ilişkin olarak, "Açıkçası, onlar (yargıçlar) işini yaptı. Ben mahkeme değilim. Yargıçların kanunu uyguladıklarını düşünüyorum. Kararın siyasi olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Vatandaşlardan Sert Tepkiler

Le Pen'in dava kapsamında söz konusu edilen yaklaşık 4 milyon avroyu iade etmesi gerektiğini ifade eden Florence, verilen kararı sorgulamak için bir gerekçe görmediğini vurguladı. Bir diğer katılımcı Manuel ise, yargının kararına yönelik eleştirilerin adalete saldırı anlamına geldiğini söyledi. "Daha önce yargıçlara yönelik böyle bir tehdidi hatırlamıyorum" diyen Manuel, Ulusal Birlik Partisi'nin daha önce benimsediği yolsuzluk karşıtı tutumuna işaret ederek, eleştirilerin çelişkili olduğunu dile getirdi.

Le Pen'e Ne Olmuştu?

Le Pen, Avrupa Birliği (AB) fonlarını zimmetine geçirmekten yargılandığı davada, Paris Ceza Mahkemesi tarafından 31 Mart'ta 5 yıl siyasi yasak, 2 yılı ertelenmiş, 2 yılı elektronik kelepçeyle gözetim altında tutulmak üzere 4 yıl hapis ve 100 bin avro para cezasına çarptırılmıştı. Mahkemenin kararı, Le Pen'in cezasını hapishanede çekmeyeceği anlamına gelirken, avukatları karara itiraz etmişti.

Fransa'da Le Pen kararı sonrası yükselen tansiyon, hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı konularını bir kez daha gündeme taşıdı. Protestoların yankıları sürerken, kararın siyasi etkileri ve geleceği merakla bekleniyor. Le Pen'in itirazı sonucu ne olacak, Fransa'da siyasi arenada neler değişecek, tüm bu soruların cevabı önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.