AFAD internet sitesinde deprem sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgi verildi.
Deprem sırasında deprem anında kesinlikle panik olmaması gerektiği vurgulanırken, sabit olmayan dolap, raf, pencere gibi eşyalardan, masif sandalyelerle desteklenmiş bir masa altından veya Sağlam ve hacimli koltuk varsa, koltuk ve tam sandık gibi koruma sağlayabilecek eşyaların yanına çömelerek bir yaşam üçgeni oluşturulması gerektiği belirtildi.
Düşmemesi için başın iki el arasına yerleştirilmesi veya koruyucu bir malzeme (yastık, kitap vb.) İle korunması gerektiği belirtildi. Talep edilen bilgilerde merdiven veya çıkışlara koşulmaması gerektiği vurgulandı.
Deprem sırasında balkona çıkılmaması gerektiği belirtildi, "Balkon veya pencerelerden aşağı atlamayın. Asla asansör kullanmayın. Telefonlar acil durum ve yangınları bildirmek dışında kullanılmamalıdır. Kibrit, çakmak yakılmamalı," elektrik kullanılmamalıdır. k düğmelerine dokunulmamalıdır.Eğer tekerlekli sandalyedeysek tekerlekler kilitlenmeli, baş ve boyun korunmalıdır. '' gibi iş ekipmanlarının olduğu yerlerde belirtildi. mutfak, atölye, laboratuvar, soba, fırın vb. cihazlar kapatılmalı, dökülebilecek malzeme ve maddeler uzak tutulmalıdır.
Bilgilerde, Elektrik, gaz ve su vanaları kapatıldıktan sonra ocaklar ısıtıcılar kapatılarak gerekli malzeme ve malzemeler alınarak binanın önceden belirlenen yoldan ayrılıp toplanma alanına gitmesi istenmiştir.
Deprem anında okulda, sınıfta veya ofiste bulunması halinde , sa fe tezgah masaların altındadır. Duvarın yanındaki koridorda bir yaşam üçgeni oluşturmak için baş ve boynun "çek-tut" hareketi ile korunması gerektiği belirtildi.
Deprem anında açık alandaki insanlar elektrik hatları ve direklerinden, ağaçlardan, diğer binalardan ve duvar kaidelerinden uzaklaşabilir, heyelan olabilir. taş veya kayaların düşebileceği yamaçların altında Binalardan düşebilecek bacalara, kırık camlara ve sıvalara karşı dikkatli olunması gerektiği belirtilerek, "Yeraltı kanalizasyon, elektrik ve gazdan gelebilecek tehlikelere dikkat edilmelidir. Ayrıca sarsıntı sırasında yolda seyredenlerin ifadeleri de verildi ve araç kullanıcılarının sağa yaklaşıp yolu kapatmadan durmaları istendi.
Bilgide, "Kontak anahtarı içeride bırakılmalıdır. yeri ve camları, camlar kapalı olarak araç içinde tutulmalıdır. . Çalkalama durduktan sonra açık alanlar ziyaret edilmelidir. Araç yerleşim alanlarında veya güvenli bir yerde değilse (ağaçların veya elektrik hatlarının veya direklerin yanında, köprüde vb.) Durdurulmalı, kontak anahtarına bırakılmalı ve trafikten uzak açık alanlara bırakılmalıdır. Sarsıntı sırasında tünel içindeyseniz ve çıkışa yakın değilseniz araç durdurulmalı ve alçaltılmalı, ayaklar yan yatarak karına doğru çekilmeli, baş ve boyun ellerle korunmalıdır. . '' Kapalı otoparkta yakalanan kişiler araçtan inip elleriyle aracın yanında yatarlar. Baş ve boynun korunması gerektiği belirtilirken, aracın içinde olması durumunda aracın üzerine düşen bir parçanın ezilmesinin mümkün olduğuna işaret edildi.
Metro ve diğer toplu taşıma araçlarında yakalananların gerekmedikçe metrodan inip trene binmemesi istenen bilgilerde, "Elektrik yakalanabilir veya başka hatlardan gelebilir. Karşıdan gelen başka bir metro veya tren size çarpabilir. Sarsıntı bitene kadar metro veya trene askılar, raylar veya başka herhangi bir yer tutturulmalı, metro veya tren personelinin verdiği talimatlara uyulmalıdır. ”AFAD depremden sonra ne yapılması gerektiği konusunda bilgi verirken, vatandaşlar öncelikle emin olmalıdır. Daha sonra çevrede yardımcı olabilecek birileri olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiğini belirtti.
Deprem sonrası çıkan yangınların oldukça yaygın ikincil afetler olduğuna işaret eden bilgilerde şunlar kaydedildi:
"Bu nedenle, gaz kokusu alırsanız, gaz vanasını kapatın. Pencereleri ve kapıları açın. Binayı derhal terk edin. Tehlikeli dökülmeleri temizleyin. Cep telefonu ahizelerini telefona yerleştirin. Acil durum çantanızı yanınıza alın ve mahalle buluşma noktanıza doğru ilerleyin. Radyo, televizyon gibi kitle iletişim araçlarından size yapılacak uyarıları dinleyin. Acil yardım araçları için sokakları ve sokakları boş bırakın. "
Her büyük depremden sonra her zaman artçı sarsıntılar yaşanacağını hatırlatarak, artçı sarsıntıların hasarlı binalara zarar verebileceği vurgulanarak, sarsıntılar tamamen bitene kadar hasarlı binalara girilmemesi gerektiği vurgulandı.
Enkaz altında mahsur kalanların yapması gerekenler şu şekilde belirtildi:"Hareket kabiliyetiniz kısıtlıysa, çıkış için hayatınızı riske atmaya çalışmayın. Kurtarıcıların size mümkün olan en kısa sürede ulaşmak için çaba göstereceğini bilin. Enerjinizi en verimli şekilde kullanmak için hareketlerinizi kontrol altında tutun. Ellerinizi ve ayaklarınızı kullanabiliyorsanız, su, kalorifer, gaz tesisatlarına ve zemine çarparak varlığınızı duyurmaya çalışın. Kurtarma ekiplerinin sesini duymaya çalışın ve onları arayın, ancak enerjinizi kontrollü bir şekilde kullanın. "Vatandaşlardan acil yardıma ihtiyaç duymadıkça telefonlarını kullanmamaları ve yardıma ihtiyaç duyabilecek bebekleri, çocukları, yaşlıları ve engellileri desteklemeleri istendi.