LiDAR tarayıcı; NASA onu Mars'a iniş için kullandı, Apple iPad Pro'dan sonra iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max'te kullanıyor. Peki kameraların yanındaki LiDAR adlı küçük siyah halka ne yapıyor?
Laser Imaging Detection and Ranging'in kısaltması olan LiDAR sensörü, Apple tarafından dördüncü nesil iPad Pro'da ilk kez kullanıldı. Lazer darbeleri ile bir cismin veya bir yüzeyin mesafesini ölçen bu sensörün çalışma mantığı radarlara benzemiyor. Mesafesi ölçülecek nesneye veya yüzeye lazer ışınları göndererek bu ışınların gönderilme zamanı ile yansımanın kaynağa tekrar ulaşma zamanı arasındaki farkı hesaplayabilir. Diğer bir deyişle, bulunduğu ortama ait mekansal verileri toplayan LiDAR tarayıcı, ortamın üç boyutlu bir haritasını oluşturur.
Bu sayede çok daha iyi bir artırılmış gerçeklik (AR) deneyimi sunan LiDAR tarayıcı, loş ışıkta altı kata kadar daha fazladır. Hızlı otomatik odaklama özelliği sağlar. Ayrıca sağladığı derinlik verileri sayesinde gece modunda portre çekmeyi mümkün kılan tarayıcı, telefonun konuyu ve arka planı daha doğru ve kesin olarak ayırt etmesini sağlıyor. Böylelikle saç gibi ince detayların bulunduğu alanlarda alan derinliği efektleri çok daha iyi uygulanmaktadır.
1960'lardan beri kullanılan LiDAR tarayıcıları; Mimari, arkeoloji, şehir planlama, petrol ve gaz arama, haritalama, orman ve su araştırmaları gibi alanların yanı sıra günümüzde otonom araçlarda ve robot elektrikli süpürgelerde de kullanılmaktadır. düşünebiliriz. Her iki sensör de temelde 3D haritalama işlevi görürken, fark, iki sensörün 3D bilgileri yakalama yönteminden kaynaklanıyor.