Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde çalışan Doç. Hasan Sınar, Sosyal Medya Kanunu'nun getirdiği yaptırımların son derece ağır olduğunu ve gelecekte popüler platformların kullanılamaz hale gelebileceğini belirtti.
Türkiye'deki sosyal medya platformlarının temsilcilerinin uzun süredir gündemde kalması gerekiyor. Sosyal Medya Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle, Türkiye'de ilk ofis açan firmaya 10, ardından 30 milyon TL para cezası kesileceği belirtildi. Bant genişliğini bu yasaya uymayan platformlarla sınırlandırmak için daha sonra davalar uygulanacaktır.
Altınbaş Hukuk, Test Üniversitesi Öğretim Üyesi Hasan'ın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Instagram gibi yasaların nasıl ve Türkiye'de en çok kullanılan Facebook gibi sosyal medya platformlarını doğrudan etkilediğini belirtti. cezaların son derece ağır olduğunu.
"Çok ağır ve aşırı bir yaptırım"
Doç. Türkiye'deki sosyal medya platformlarına uygulanan para cezalarının yanı sıra temsilci açmak istemeyen Dr. Hasan'ın Testi, bant genişliğinin daralmasının bir koşulu olarak son derece uygunsuz olacağını söyledi. Sınar, Almanya'da da benzer bir yasa olduğunu, temsilci açmayan firmalara para cezası verildiğini ancak bant genişliğinde daralma diye bir durumun olmadığını belirtiyor.
Sosyal Medya Kanunu'nun yaptırımları beş aşamadan oluşmaktadır. İlk 2 aşamada para cezası uygulanırken 3. aşamada reklam yasağı, 4. ve 5. aşamalarda bant genişliği sınırlaması uygulanmaktadır. Bu yeni yasaya göre Sinaran, milyonlarca kişi Türkiye'yi Facebook, Twitter, Instagram ve TikTok gibi popüler platformlar olarak hemen kullanıyor ve gelecekte bu platformların Türkiye'de kullanılamaz hale gelebileceğini söylüyor.
Sinara Türkiye'de bir sosyal medya devi Test
Hasan, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya devlerinin temsilinin açılmasının altında birçok farklı nedenin yattığını söylüyor. En büyük nedenlerden biri, platformların anonimlik haklarını korurken kullanıcı verilerini kamuoyu ile paylaşmak istememesidir.
Hasan Sınar, Twitter üzerinden bu iddianın bir örneğini veriyor. Devletin kimliğini öğrenmek isteyen isimsiz bir kullanıcıya atanmasını eleştiren devlet, Twitter'ın Türkiye'deki temsilcisine başvurabilir. Temsil, kendisinden istenen bilgileri, yani anonim kullanıcının kimlik bilgilerini devlet ile paylaşmak zorunda kalacaktır. Bu tür açıklamaların isimsiz kalma hakkını büyük ölçüde etkileyeceğini düşünen Hasan Sınar, yaptırımların dolaylı olarak otosansür uygulayacağını belirtiyor. .